Belysningen er naturligvis et vigtigt element, når man opfører en modelteaterforestillling.
Man kan klare sig med enkle midler – en standerlampe, som belyser teatret ovenfra – eller en skrivebordslampe, som spændes fast på teatret, men det er muligt, at erhverve forskellige lamper, som – placeret korrekt på teatret – kan være med til at skabe den rigtige stemning.
Det rigtige teater anvender rampelys, ovenlys samt en række spots, som belyser enkelte dele på scenen. Det samme kan bruges på modelteatret, det kan gøres meget avanceret med forskellige farver lys, transformatorer og lysdæmpere.
Mange er tilbøjelige til at sætte alt for stærkt lys på en dekoration, og det er slet ikke nødvendigt. Selvfølgelig skal man kunne se, hvad scenen forestiller, men man vil opdage, at en behersket brug af lyskilder vil fremme scenens plastiske virkning og få detaljerne til at fremstå mere naturtro. Det er vigtigt, at man lader rampelyset være så dæmpet, at der ikke kastes skygger af figurerne på kulisser og bagtæpper (slagskygger). Denne virkning kan delvis imødegås ved brug af ovenlyset, men der er ikke entydige regler for dette problem, man må prøve sig frem.

 

Belysning Teatret set fra siden.

A, B og C er herder med lys, som eventuelt kan farves med filtre.

D er herden, som belyser rundhorisonten.

E er rampelyset.

F er symbol på ekstralys.